Gospodarsko društvo u Martinšćici

Pučki prijatelj, broj 21, 10. studenog 1904.

U koliko se opaža, naše gospodarsko društvo danomice napreduje i raste brojem članova. — Možemo sa veseljem reći, da u trim župama, koje pripadaju toj zadrugi, ne ima već skoro seljaka, koji ne bi bio upisan. To je najbolji dokaz, da narod uviđa, da mu zadruga nosi korist. Mi dobro znademo, da je naš seljak vrlo konservativan, te će on kasno pristati uz nešto o čem nije duboko osvjedočen da mu koristi. Da je on takav, nije on tomu kriv. Uzrok tomu moramo tražiti u onom vječnom izrabljivanju seljaka od lihvara i kamatnika koji su ga u najljepšem obliku, sa najslađim riječima znali obmamiti i zavarati, te napokon prevariti. Pošto on tako veselo stupa u zadrugu, to nam može služiti najboljim dokazom, da je on sa zadrugom zadovoljan, drugim riječima, da mu koristi.

Martinsko je društvo, da svojim članovom olahkoti dovoz živeža i inih kućnih potreboća, na zadnjoj glavnoj skupštini zaključilo osnovati filijalna skladišta u Stivanu i Beleju, od kojih je onaj u Štivanu doskora gotov, dok će se u Beleju do mala početi graditi.
Ovim napredovanjem ne samo da raste mržnja kod naših narodnih protivnika i nekojih naših nerazboritih trgovčića, nego dapače pobuđuje se neka mržnja, zavist ili ne znam kako bih to okrstio i kod nekojih naših sumišljenika, kako mi dokazom jedan list, kog imadem pri ruci. No dobra su djela imala uvijek protivnika, pa tako i ovo, a toga se mi ne bojimo.
P J. P.