Albert Linardić – Crvenko Bijeloplavić

Albert Linardić, učitelj, pjesnik i pisac rođen je 4. studenoga 1882. u Martinšćici kao drugo dijete te jedini sin u obitelji Ivana Linardića, pomorca s Grmova i Marte Harabalja, kćeri Antona, pomorca iz Miholašćice.
Osnovnu pouku dobija privatno, a gimnaziju završava u Krku kod franjevaca trećoredaca. U Kopru završava učiteljsku školu, te potom kao učitelj provodi jednu godinu u Sv.Vidu na Krku.
Vraća se u Martinšćicu gdje, usprkos iscrpljujućoj tuberkulozi, radi kao učitelj sve do smrti 3. siječnja 1916. godine. Bio je čovjek plemenita srca, vrstan učitelj i pravi rodoljub te je savjesno obavljao svoje dužnosti u školi i izvan nje.
U “Mladom Istranu” surađuje od samog početka izlaženja 1905, a suradnju nastavlja i u nasljednicima “Mladom Istraninu” (izlazi 1909.) i “Mladom Hrvatu” (izlazi od 1910 do 1914) koji izlaze u Opatiji pod uredništvom Viktora Cara Emina.
Aktivno surađuje s Josipom A. Kraljićem koji pokreće i omladinski kalendar “Jorgovan”, tada jedini hrvatski istarski kalendar za mlade (od 1906. do 1915.). Istoimeno učiteljsko društvo izdavalo je časopis “Narodna prosvjeta”, koji je izlazio 9 godina (od 1906. do 1914.), a gotovo sve Albertove pjesme iz Narodne prosvjete pretiskane su u zbirci “Prve laste” pod pseudonimom Crvenko Bjeloplavić, kojim je inače potpisivao svoje radove, izdanoj 1911. godine u Puli.
U djelu Alberta Linardića prevladava stih s naglašenom nacionalnom komponentom, ali objavljuje i priče namijenjene djeci i mladeži. Upoznajte ih, blog će pomoći.